alternativ energia megoldásokBevezető
Hőszivattyú
Napelemek
Napkolektor
Szélenergia
Bioenergia
LinkekHőszivattyú

A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, a közvetítő közeg így lehűl, vagy felmelgszik. A hőenergiát elvonjuk valamilyen forrástól (hőnyerő közeg) és méshol azt leadjuk, hasznosítjuk. Fűtés esetében a hőnyerő közeg lehet levegő, víz vagy talaj, míg a hőátadás oldal a fűtendő tér. Hűtés esetén a hőenergia az ellenkező irányba áramlik, a hőt elvonjuk a tértől és a levegőbe, vízbe, talajba juttatjuk.

 A hőszivattyú a hőcserélő folyadékot áramoltatja egy párologtatón, kompresszoron, kondenzátoron és egy expanziós szelepen keresztül. A hőcserélő folyadék gáz halmazállapotúvá válik, felmelegszik, amint a hőt felveszi hőcserélőn keresztül a hőnyerő közegtől. Ezt követően a kompresszoron áthaladva tovább nő a hőmérséklete a sűrítés folyamán. A kondenzátorban majd lecsapódik, ahol leadja a hőt egy másik hőcserélőnek. Ezt nevezzük Carnot folyamatnak.

Hőszivattyú működése

  1. Kondenzátor hőcserélő
  2. Expanziós szelep
  3. Elpároló hőcserélő
  4. Kompresszor

Ahhoz, hogy a hőszivattyút hűtésre is használhassuk egy váltó szelepre is szükség van, ami megfordítja az áramló hőcserélő folyadék, ezáltal a hőáramlás irányát

Miért jó a hőszivattyú,....?

A hőszivattyú kevesebb energiát (elektromos áram) használ, mint amennyit lead (hő). A kinyert hőenergia és a befektetett elektromos energia arányszámát teljesítmény tényezőnek (COP - Coefficient Of Performance) nevezzük, amely a hőszivattyú legfontosabb jellemzője. Ebben az értelemben a hőszivattyú hatásfoka nagyobb, mint 100% (általában 300-600% lehet).

Előnyei

Energia hatékonyság: A hőszivattyúk energia hatékonyak, mivel a befektetett (kifizetett) energiánál (elektromos) több energiát (hő) termelnek. A szolgáltatott és befektetett energia arányát a COP teljesítmény tényezővel írjuk le.

Környezetbarát:A hőszivattyúk megújuló és maradék, hulladék energiákat hasznosítanak a konvencionális fosszilis (olaj, gáz, szén) helyett.

Megtérülés:Az üzemeltetési költsége a hőszivattyúnak alacsonyabb, mint a hagyományos fűtési-hűtési módozatoknak. A kezdeti beruházási költség igaz magasabb, mint az egyéb konvencionális rendszereké, de a hosszú élettartamnak és a folyamatosan növekvő energia áraknak eredményeképp biztosan megtérül a hőszivattyús rendszer ára.www.alteenergy.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!